Photobucket
Ommo Iera Lee
Follow Dashboard
KAK RA AGEN SAH CUCKOO & TRUSTED NE
Thursday, 7 June 2018 | 0comment

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Hi uols korang cari penapis air yang ada standard? Lepas tu dapat air beralkali yang ber PH 7++? Penapis tu pulak ada 3 laras air? Sejuk, suam & panas? Harga paling rendah untuk bayaran bulanan?
Kak ra tahu yang mana paling TERBAIK. Ha!!!!Nak thu?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
PENAPIS AIR CUCKOO la!
Juara dikalangan juara. Semua spesifikasi korang nak ada dekat penapis ni. Meh kak ra terangkan:
1) Penapis air standard: Sebab mengguna system yang tidak mudah berkarat ok
2) Air beralkali PH 7++: Boleh dapat air seperti mineral water tu so jimat banyak!
3) 3 laras suhu: ada sejuk, panas dan suam so korang pilih dan tekan je nak minum yang mana 1
4) Harga bulanan paling rendah: Sebab 0 gst dah sekarang so harga jadi RM56.60 je bulanan untuk design King Top babeh! Antara design hot tau.


Nak tahu lebih lanjut whatsapp Kak Ra ok
0173580633
No worries kita bincang sampai jadi hehee..


The Typewriter,
Iera Lee
TERMINATED LOAN ASB MAYBANK 2018
Thursday, 26 April 2018 | 0comment

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Pergh lama betuk Kak Ra tak berblogging. Since usia dah 30th ni elok la iols menggelar diri ku hakak walaupun masih tidak mengaku hahahah.. Berbalik kepada tajuk, hari ini 26 Apr 2018 Kak Ra tamatkan loan ASB dengan Maybank. 

Ni pengalaman untuk hari ini ok. Sampai dalam 12:20 pergi kaunter depan Maybank Cyberjaya ni, yang lelaki jaga depan tu suruh ke kaunter no.9 tanpa ambil nombor sebab Kak Ra cakap nak terminate akaun loan. Bahagian no.9 tu memang busy dan bahagian Financial advisor. Kak Ra adalah spesis tidak akan mencelah untuk memastikan itu adalah kaunter yang betul.

Tunggu punya tunggu sampai kaunter tu dah lepas 2 orang then Kak Ra jumpa cakap nak terminate ASB. Di sinilah episod panas hati sebab Kak Ra pergi time luncheon uols. Perut tak isi time nak habis dah sebab member cakap prosedur simple je dan cepat serta mudah. Yang handle kaunter 9 tu cakap bukan kat sini tapi kaunter di atas untuk terminate. Borang everything kat atas. Pergh time tu dah tengok jam tak berkelip, deboorrr takut lambat masuk opis.. macam takut nak masuk sekolah lak kan hahaha.. Sebab hakak keroje dengan Jepun, skema itu harussss...

Settle cap jari dekat kaunter receptionist tadi then naik atas dia tanya betul ke nak tutup ni. Yakin jawap YES tapi dalam hati masih ada sayang. Dia pun hulur borang then minta IC Kak Ra. Settle tulis semua dia cakap process 2 BULAN! Macam pelik apasal member 2 minggu je T_T ..nangis kat situ. Lepas tu Kak Ra tetap kena bayar sepanjang process berjalan iaitu sehingga bulan 6 even tarikh nak terminate bulan 4. Macam ^()_%$ di situ. 

Kita nak stop cepat dia drag sampai 6 bulan. Huuhuuu...Dia minta no akaun dan sebarang keputusan kena la rajin tengok akaun sendiri. No email. No notification.. Sebab apa process lama sebab ramai stop kan loan ASB ni. Jangan tanya Kak Ra berapa ramai. I dont know either.. ops ter speaking lak hehehe.

Ok nanti Kak Ra update the result how...tapi before nak terminate pastikan akaun korang clear tak ada tunggakkan ok. Tak perlu bawa apa-apa. Bawa diri dan IC wokay.. tak sure la if prosedur sekarang dah berubah ke apa tapi kita tengok la 2 bulan ke processnye tu huhuuhuh...


The typwriter.
  Ieralee      
MAKANAN PEPEJAL UNTUK BAYI (SOLID FOOD FOR BABY)
Tuesday, 5 September 2017 | 0comment


اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ha tajuk best untuk mak2 sekalian yang cam hakak ni baru ada anak sorang. So kemain excited nak bagi anak makan kan? Nak nye semua orang dok tanya kau, anak da bagi makan belum. Tak faham cam diorang lagi excited dari mak sendiri. Fening siap cakap kalau hakak bagi Azad Mukhlis makan lambat nanti otak tak berkembang la, terbantut tumbesaran la hape la.. ok fine semua orang adalah doktor #momknowsthebest

Idok ler nak menafikan kata-kata orang berpengalaman tu cuma sebagai new mother of course rasa stress sebab bertalu-talu pertanyaan dan siap cakap kita tak pandai jaga anak. Memang sangat melampau + dengan bekerja lagi so stress tau! Ok la melalut lak Kak Ra membebel. Moh kenal makanan pepejal untuk baby uols....

==================================================================

Bila waktu sesuai?


--> Kementerian sarankan apabila baby berusia 6 bulan ke atas OK! 6 bulan tapi my baby dah disumbat tepung beras seawal 2bulan huuhuhuh sedih sebab bukan yang pertama bagi. Nak buat macam mana ramai sangat emak nye

Kenapa 6 bulan ke atas?


--> Sebab time usia ni susu badan je tak boleh nak tampung segala nutrien yang baby perlu. Huntung yang dapat susukan baby dia. Kak Ra terpaksa guna bantuan FM ..lagi sedih. Lagi pun time usia ni kita dah boleh kenal pasti if baby ade allergic food or tak.

Kenal pasti baby dah boleh makan .. *nom nom nom*


1) Dah pandai duduk sendiri tap kalau duduk dah tegap kira ok la tu.
2) Boleh mengangkat kepala
3) Mulut dah start kumat-kamit cam menyunyah tu. Azad selalu tengok Kak Ra makan dengan husband dengan mulut cenggitu.
4) Berat badan naik cun
5) Tengok makanan yang kita makan cam excited giler!

Contoh makanan


1) Mula-mula kena buat cam puree or lenyek tu. Macam-macam Kak Ra baca ada kata start dengan buah dulu ada kata start dengan bijirin dan tenusu so terpulang la kepada uols tapi Kak Ra follow style barat. Start with fruit 1st actually as malaysian we supposed start with rice kosong dulu. Bagi sikit-sikit je dalam 2 3 sudu sehari. Sebab baby baru nak kenal food kan... If western style dorang guna rules 4 days maksudnya bagi makanan sama selama 4 hari berturut-turut seperti carta kat bawah ni


Sebab apa start dengan rice? Sebab rice rasa dia plain biar baby tahu apa itu rasa tawar tapi tak adalah plain sangat. Campur la susu deme sikit noks. Nurse KK lagi best advise bubur nasi + protein + ikan bilis (untuk kuatkan gigi) + sayuran + dessert (buah) + masa masak campur 1 sudu kecil minyak masak or zaitun (untuk lancarkan penghadaman) = LENGKAP!

2) Beras yang boleh bagi baby makan sama ada organik, brown rice or rice biasa. Kak Ra bagi brown rice dan notice kepekatan nasi tu sangat tinggi mean even dah reheat dan tambah air beras still likat dan pekat. Organik better tapi tak guna laie.

3) Protein : Ayam, daging, ikan (salmon, tenggiri, kembung?)

4) Sayur: Labu, carrot (lobak nak oii), sayur hijau cam bayam, sawi etc.. Brokoli nurse KK tak suggestkan sebab kandungan iodium tinggi? Ha gittew ler katanya. Tapi anak Hanis Zalikha dia bagi makan broccoli helok je.. ikut budak ye dak..

5) Buah : Pear, epal, pisang ( ni barat style). Nurse KK kata tembikai, limau pun boleh sebab tu buah-buahan tempatan. Well as usual Kak Ra pilih kebaratan buat sebagai pencuci mulut anak den jadikan puree dulu semua buah-buah tu ye...

========================================================================

Cara nak sediakan


1) Disebabkan Kak Ra pilih cara barat dulu so Kak Ra buat style puree semua buah tu dulu.
- Kukuskan lepas tu blend guna mesin buat air tu sebab buahkan.
- Lepas blend kasik clear sampah2 pakai penapis sampai puas hati. 
- Letak dalam tempat kiub ais lepas tu simpan dan letak date sebab katanya boleh tahan 3 bulan je kalau letak tempat beku tu.

2) Lepas Kak Ra jumpa nurse KK baru implement cara melayu. Baru terhegeh-hegeh nak buat puree rice. Tapi salah step tau sadis! Tu pun Azad dah nak masuk 7bulan sebab date dorang bagi tu lambat gila. Hujung bulan baru cucuk 6 bulannye!
- Mula-mula basuh ler beras tu. Tak kan tala gitu lak kan. 
- Keringkan sebab ada orang choose untuk blend beras tu bagi halus gila baru masak
- Simpan la yang da blend tu.
- Tapi cara Kak Ra, sebab tak ada blend kering masa tu so Kak Ra masak jadi bubur da ok baru blend nanti jadi lah dia halus2 and baby makan senang hati. Kalau rice Kak Ra tak simpan 3 bulan. Buat cukup-cukup untuk 2 3 hari je. If cuti masak baru. Gigih kan mom berkerjaya ni hehehe...

3) Azad now dah boleh makan campur so bubur dia tambahkan protein semua tu. Boleh choose untuk puree satu-satu contoh puree rice + ayam + sayur lepas tu letak satu bekas suruh pengasuh reheat tapi Kak Ra masak siap campur semua letak satu bekas senang sebab tu tak masak untuk 3 bulan. Try sehabis boleh nak masak hari2 tapi apa kan daya uhuhuh. So far Azad tak ada problem and poo2 smooth as usual...

Susu perlu tak?


PERLU tapi bagi sejam lepas makan dan kekerapan mungkin semakin susut. Tapi anak den lelaki so dia punya menyusu tak payah cakap sentiasa ada demand hehee tapi pandai-pandai ler emak2 bahagikan masa beri susu tu.

Berapa kali sehari nak bagi makan tu?


Soalan peberet Kak Ra masa Azad mula-mula nak makan. Yelah excited kan hahaha. Rujuk kat atas mula-mula bagi sikit dalam 2 3 sudu lepas tu dalam 2 minggu Kak Ra baru bagi pagi, tengahari dan petang + dessert untuk tengahari tu kira cam makanan orang dewasa sikit la. At first dulu bagi satu jenis je now da boleh campur all cam nurse KK cakap tu.

Additional info

Gittew siap ada info tambahan.
1) Tempat duduk baby : tengok keperluan dan kewangan. Beli je if rasa perlu
2) Perkakas makanan : Sangat perlu sebab dorang nye tempat makan tu specific sikit.
3) Blender / Pengisar : For me perlu sangat jenuh nak tunggu lumat all if ikut cara traditional.


K la confirm korang baca sampai muntah. Kak Ra yang menaip pun naik pening sebab tak pernah-pernah panjang gini entry aku. Jiwa mak2 sangat hehehe.. Bye chuols..


                                                                    The typewriter,

                                                Iera Lee





Labels: , , , ,

AZAD MUKHLIS VS GONG YOO
Tuesday, 8 August 2017 | 0comment




اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Ok ni memang pengaruh K-Pop sangat. Ramai cakap muka anak mommy macam Gong Yoo pelakon korea tu. Adakah gara-gara mommy suka tengok cerita Goblin tu baby oiii hehehe.. Serius masa preggy layan K-pop tak hengat. Bukan sebab nak anak muka korean ke mende sebab tak dapat tidur oiii. Korang rasa la bila korang pregnant nanti. Some more I am alone while I am pregnant. Suami jauh, sis selalu jumpa suami dia sebab masa tu sewa bilik dengan sister tapi memasing dah kahwin hehehe. So bila alone and tak tidur malam-malam, layan la K-drama.... 

My son Azad Mukhlis 

Gong Yoo Goblin.. Handsome walaupun da tuo. Hehehehe.. sape layan Coffee Prince confirm kenal. Dorang kata muka baby ada iras pelakon ni. Mungkinkah terkenan.. Oh lucky mommy hahahha.. Tak dapat Song Joong Ki ni pun ok la sayang. 

What do you say? For me tak nampak sangat tapi memang melting bila tengok anak sendiri senyum manis-manis. Aduh terpikat sangat hehehe.. Mommy love you so much baby AM my lil strawberry aka kuzira junior 

Labels: ,

REVIEW MOMMY : IDEA DOORGIFT AKIKAH & POTONG JAMBUL BABY AM
Monday, 17 July 2017 | 0comment

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Azad Mukhlis bin Ahmad Marzuki
DOB : 31 January 2017

It quite long I am in silent mode. Still have to gained back my mood in writing this journal of my life. Indeed now my time turn ups and down because of my cutie pie Azad Mukhlis. How time flies so fast now he already 5 months so we gonna organize his "aqiqah and potong jambul". Your mommy now getting busy to find an idea for your doorgift. Event will be held at my MIL house so it will be not buaian berendoi or any pelamin mini but me still insist to have it. Oh so stubborn lady hehehe..

Wait why must I am writing in English? Hehehehe.. ok la kita berbahasa pula. Setelah 5 bulan baru lah boleh buat majlis Baby AM ye. OK senarai doorgift dalam kepala hotak your mommy ha. Kalau boleh nak berjimat la idea tu tapi doorgift tu cantik di mata sedap di telan hehehe :

1) Kacang
2) Biskut ice cream
3) Cookies
4) Brownies
5) Dodol (so tradition :) )

Plan with picture:

1)
Simple and nice. Just beli plastic size kecil or sederhana yang transparent tu lepas tu letak doily paper supaya nampak kemas. Warna warni nampak menarik + ribbon SIAP!

2) 
Ni pun nampak menarik dan senang. Cupcake box dan plastic. Lepas tu beli yang dawai bunga telur + ribbon ke pape. Dah SIAP! Jimat pun jimat kan...

3) 
Mommy was thinking where to find this cute plastic bag? Just need sticker for Azad Mukhlis then siap. Letak biskut tin je yang ade berkg2 tu. Kalau siapa tahu inform by comment below ok ;).

4) 
New idea. Biskut batang ni p rendam dalam coklat letak biji2 warna warni tu. Ha creative tapi amek masa ni LOL! heee...

Ok la tu cukup 4 je mommy share idea. Actually banyak sangat idea mommy ni nak buat doorgift awak AM cumanya masa dan kewangan limited. So ehmm lets mommy think 1st which 1 mommy nak choose. Tapi idea asal adalah begini tau:

So kira kos cam melampau lak lebih RM200 tapi tak apa akan diusahakan ok sayang.

Ok ajad.. ni masa dia baru 10hari di usia nya..
Mommy love you baby :)

Ok la bye chuoallss.

                       


the typewriter,
Ms Iera Lee

Labels: ,

NEW PHASE : I AM A MOMMY NOW!
Wednesday, 12 April 2017 | 0comment






اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Lamanye tah hupdate!!! Dah berbulan-bulan. Hari ni tak busy sikit boleh la nak mencelah. Alhamdulillah after post ritu sis da selamat delivered baby boy on 38weeks, 31 Jan 2017.
It is not easy to for me at first tu pun terpaksa czer. Tapi pengalaman masing-masing tak sama. Ada dipermudahkan dan sebaliknya. Ianya satu pengalaman yang sangat berharga dan pengorbanan kita sebagai seorang isteri serta ibu. Let me share with you how the flow ... hehehe :)

28 Jan 2017
Malam tu lepas makan dah rasa macam sakit mengeras tapi bukan macam nak deliver. Orang kata macam contraction main-main. O wat lek wat peace heheheh..

29 Jan 2017
Pergi lawat baby Haris dekat Kuala Pilah. Friend suruh check dekat klinik ke hospital ke. Dah alang-alang house dia dekat dengan Hospital Kuala Pilah terus direct bahagian kecemasan dekat sana. Depa semua cakap me serah tengkuk. Mana tahu kan hehehe.. Sampai situ disebabkan kes mengandung, refer terus wad bahagian tu. OK mula-mula ujian air kencing and check tekanan darah, all OK. Lepas tu check heartbeat baby. All fine also.. Then nak check bukaan pula. Allah malu doc lelaki nak seluk kan. Request doc perempuan tapi semua busy huhuhu.. Terpaksalah redha. Dah la husband tak boleh masuk and check. Doc tu check kata bukaan 2cm me rasa OMG! I nak bersalin dah ke sebab baru 38 weeks and tak rasa sakit sangat. Then rupanya ade second check by real doc sebab yang first tu doc pelatih. Hampagas.. Sekali doc tu seluk till bleeding. Sakit betul tapi terpaksa tahan. No bukaan she said and marah doc laki tu macam mana u check ade bukaan. Check overall, baby too big loooo... Almost 3.8kg for me yang petite and oligo aka air ketuban pun kurang. Tinggal 1cm je padahal check kk ade lagi 8cm 1 week ago. Kena tahan wad tapi me pula on rotation work 30 Jan, so siap request tak nak dan dapat jawapan simple "Kami tak kisah tapi puan pentingkan nyawa atau kerja?" Pergh sentap mak disitu hahahahaa... Tapi itu belum sah betul-betul. Kena tunggu pakar check malamnye pula. Ok da kena admit ward cakap kat husband walaupun tak sakit and due jauh lagi 11 Feb tapi sebab ketuban kurang kena juga masuk. Nasib da ready barang sikit-sikit. Malam tu pakar datang dengan seramai nye doc pelatih. Hawau.. Kena masuk lagi bilik pemeriksaan. Kali ni seluk depan ramai-ramai doc pelatih. Dah rasa kau macam bahan ujikaji. Malu toksah cerita la ye dak. Dengan terkangkang nye huhuhu tapi if not camne dorang nak belajar. True tak ada bukaan, baby too big and oligo kurang. Kena advise bersalin segera. Pang! 1 big news yang tak disangka.

30 Jan 2017
Relax2 dekat hospital. Katil sebelah baru lepas bersalin secara normal. Baby so cute and duduk dengan semua yang induce. Ade sakit ade yang wat rilex wat peace. Lepas join kelas perahan susu and so on, pakar lain pula datang. Bincang nak bersalin normal atau czer. Both ade komplikasi tapi nak persetujuan suami juga sebab kena sign paper kan. Ok tunggu ler husband datang and dia nak normal. Pakar datang lagi explain dekat suami pula. If normal can but once baby head da stuck maybe mereka terpaksa patahkan tangan untuk keluar kebetulan me pun tak ada jalan lagi. So if induce baby pun boleh lemas sebab big for me. Siapa sanggupkan kau da bawa dia 9 months tetiba cacat pula anggotanya. Czer komplikasi dekat mak. Discuss punya discuss ok husband setuju czer and imagine tomorrownye kena operate. OMG!!! Tak ready lagi dari segi mental dan fizikal. Kena puasa start 10.00 pm.

31 Jan 2017
Suppose me dulu operate at 8.00 am tapi disebabkan akak katil sebelah tumpah darah yang banyak terpaksa handle dia dulu. Tunggu punya tunggu dengan puasa lagi, 12:30 tolak masuk labor room. Sayangnye if czer husband tak boleh tengok. Kena bius separuh. Pucat muka iols sebab first time kan kena operate. Boleh dengar segedebuk baby keluar. Allahuakbar hebat kuasa Allah kan. Lepas tu tolak masuk wad biasa tapi kena puasa lagi 6jam. Then around 7.00 pm nurse datang untuk tukar pad everything and complication start. Me bleeding to much then rescue come over with the specialist. Kena tekan dekat perut with no bius. Imagine what I feel. At first boleh tahan lagi tapi makin lama makin sakit. Dah sampai sebut Allahuakbar and pakar cakap too many darah beku nanti rahim tak mengecut. Me kehilangan darah yang banyak so kena tolak masuk ICW balik baru lah dorang bius. Masa tu memang muka cam mayat. Me haus sangat-sangat. Actually tak boleh minum tapi doc bagi excuse sebab kesian. Dah lama sangat puasakan. Minum tak hengat tau! Allah je yang tahu nikmat air tu macam mana. Masuk 2 paket darah. Esoknye pindah wad biasa sebab dah makin ok and discharged lepas 2 hari dekat hospital. Allahamdulillah now getting better tapi berjaga-jaga juga. Baby pun sihat. Next time share pic dia pula :P....

xoxo


                                                                                            the typewriter,
                                                                              

Labels: ,

NEW PHASE : 37WEEKS
Thursday, 26 January 2017 | 0comment


اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Lama dah tak update apa-apa...
Sebab terlalu sibuk dengan tak dapat beli laptop this year ..sedih wooo company tak dapat bagi bonus tahun ni. Lepas bagi insentif yang celah gigi je. Husband cakap redha la sayang and belajarlah bersyukur..huhuhuh...

Alhamdulillah..Hakak tak sangka sangat dah berjaya mengharungi phase of mummy to be sehingga 3rd trimester. YaAllah dah 37weeks dan tunggu masa je my baby nak born. Cannot wait to see you my baby. Doakan hakak selamat deliver dan bersalin normal ye. Dan juga doakan hakak and baby selamat juga. Amin~~~

Melalui fasa menjadi ibu ni bukan 1 perkara mudah rupanya. Nampak macam senang tapi tidak ye wahai anda semua. Dengan hakak PJJ lagi dengan husband. Kadang pergi check-up sorang, jumpa doktor sorang. Sedih woooo ... jiwa tu kena kental. Tapi Allah tu dah aturkan kehidupan kita baik sekali jadi kita sama-samalah berdoa dan ingat Dia selalu. Hakak nervous gak ni al-maklum 1st experience. Oh jantina? Ehem team bapaknye hehehe.. Ok nanti hakak update lagi k. Ada macam-macam nak cerita tapi kita hold dulu ..hehehee...


Bye...

                                                                                                     the typewriter,
                                                                                             

Labels: ,


Older Post
The Tukang Tulis


HELLO PEEPS!!!:)
My name is Iera Lee
Daughter of Sir Abu Samah and Madam Zainab.
28 years old.
Blogging since 2010
The Key To The Life Of The Heart : lie in reflecting upon the Quran, being humble before Allah in secret, and leaving sins (Ibn Al Qayyim)


Diary About Stuff


Let's Stalker!

Follow @ieralee


My source!

Source : Mr Google
Own this blog : IERA LEE