Photobucket
Ommo Iera Lee
Follow Dashboard
NEW PHASE : I AM A MOMMY NOW!
Wednesday, 12 April 2017 | 0comment






اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Lamanye tah hupdate!!! Dah berbulan-bulan. Hari ni tak busy sikit boleh la nak mencelah. Alhamdulillah after post ritu sis da selamat delivered baby boy on 38weeks, 31 Jan 2017.
It is not easy to for me at first tu pun terpaksa czer. Tapi pengalaman masing-masing tak sama. Ada dipermudahkan dan sebaliknya. Ianya satu pengalaman yang sangat berharga dan pengorbanan kita sebagai seorang isteri serta ibu. Let me share with you how the flow ... hehehe :)

28 Jan 2017
Malam tu lepas makan dah rasa macam sakit mengeras tapi bukan macam nak deliver. Orang kata macam contraction main-main. O wat lek wat peace heheheh..

29 Jan 2017
Pergi lawat baby Haris dekat Kuala Pilah. Friend suruh check dekat klinik ke hospital ke. Dah alang-alang house dia dekat dengan Hospital Kuala Pilah terus direct bahagian kecemasan dekat sana. Depa semua cakap me serah tengkuk. Mana tahu kan hehehe.. Sampai situ disebabkan kes mengandung, refer terus wad bahagian tu. OK mula-mula ujian air kencing and check tekanan darah, all OK. Lepas tu check heartbeat baby. All fine also.. Then nak check bukaan pula. Allah malu doc lelaki nak seluk kan. Request doc perempuan tapi semua busy huhuhu.. Terpaksalah redha. Dah la husband tak boleh masuk and check. Doc tu check kata bukaan 2cm me rasa OMG! I nak bersalin dah ke sebab baru 38 weeks and tak rasa sakit sangat. Then rupanya ade second check by real doc sebab yang first tu doc pelatih. Hampagas.. Sekali doc tu seluk till bleeding. Sakit betul tapi terpaksa tahan. No bukaan she said and marah doc laki tu macam mana u check ade bukaan. Check overall, baby too big loooo... Almost 3.8kg for me yang petite and oligo aka air ketuban pun kurang. Tinggal 1cm je padahal check kk ade lagi 8cm 1 week ago. Kena tahan wad tapi me pula on rotation work 30 Jan, so siap request tak nak dan dapat jawapan simple "Kami tak kisah tapi puan pentingkan nyawa atau kerja?" Pergh sentap mak disitu hahahahaa... Tapi itu belum sah betul-betul. Kena tunggu pakar check malamnye pula. Ok da kena admit ward cakap kat husband walaupun tak sakit and due jauh lagi 11 Feb tapi sebab ketuban kurang kena juga masuk. Nasib da ready barang sikit-sikit. Malam tu pakar datang dengan seramai nye doc pelatih. Hawau.. Kena masuk lagi bilik pemeriksaan. Kali ni seluk depan ramai-ramai doc pelatih. Dah rasa kau macam bahan ujikaji. Malu toksah cerita la ye dak. Dengan terkangkang nye huhuhu tapi if not camne dorang nak belajar. True tak ada bukaan, baby too big and oligo kurang. Kena advise bersalin segera. Pang! 1 big news yang tak disangka.

30 Jan 2017
Relax2 dekat hospital. Katil sebelah baru lepas bersalin secara normal. Baby so cute and duduk dengan semua yang induce. Ade sakit ade yang wat rilex wat peace. Lepas join kelas perahan susu and so on, pakar lain pula datang. Bincang nak bersalin normal atau czer. Both ade komplikasi tapi nak persetujuan suami juga sebab kena sign paper kan. Ok tunggu ler husband datang and dia nak normal. Pakar datang lagi explain dekat suami pula. If normal can but once baby head da stuck maybe mereka terpaksa patahkan tangan untuk keluar kebetulan me pun tak ada jalan lagi. So if induce baby pun boleh lemas sebab big for me. Siapa sanggupkan kau da bawa dia 9 months tetiba cacat pula anggotanya. Czer komplikasi dekat mak. Discuss punya discuss ok husband setuju czer and imagine tomorrownye kena operate. OMG!!! Tak ready lagi dari segi mental dan fizikal. Kena puasa start 10.00 pm.

31 Jan 2017
Suppose me dulu operate at 8.00 am tapi disebabkan akak katil sebelah tumpah darah yang banyak terpaksa handle dia dulu. Tunggu punya tunggu dengan puasa lagi, 12:30 tolak masuk labor room. Sayangnye if czer husband tak boleh tengok. Kena bius separuh. Pucat muka iols sebab first time kan kena operate. Boleh dengar segedebuk baby keluar. Allahuakbar hebat kuasa Allah kan. Lepas tu tolak masuk wad biasa tapi kena puasa lagi 6jam. Then around 7.00 pm nurse datang untuk tukar pad everything and complication start. Me bleeding to much then rescue come over with the specialist. Kena tekan dekat perut with no bius. Imagine what I feel. At first boleh tahan lagi tapi makin lama makin sakit. Dah sampai sebut Allahuakbar and pakar cakap too many darah beku nanti rahim tak mengecut. Me kehilangan darah yang banyak so kena tolak masuk ICW balik baru lah dorang bius. Masa tu memang muka cam mayat. Me haus sangat-sangat. Actually tak boleh minum tapi doc bagi excuse sebab kesian. Dah lama sangat puasakan. Minum tak hengat tau! Allah je yang tahu nikmat air tu macam mana. Masuk 2 paket darah. Esoknye pindah wad biasa sebab dah makin ok and discharged lepas 2 hari dekat hospital. Allahamdulillah now getting better tapi berjaga-jaga juga. Baby pun sihat. Next time share pic dia pula :P....

xoxo


                                                                                            the typewriter,
                                                                              

Labels: ,

NEW PHASE : 37WEEKS
Thursday, 26 January 2017 | 0comment


اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Lama dah tak update apa-apa...
Sebab terlalu sibuk dengan tak dapat beli laptop this year ..sedih wooo company tak dapat bagi bonus tahun ni. Lepas bagi insentif yang celah gigi je. Husband cakap redha la sayang and belajarlah bersyukur..huhuhuh...

Alhamdulillah..Hakak tak sangka sangat dah berjaya mengharungi phase of mummy to be sehingga 3rd trimester. YaAllah dah 37weeks dan tunggu masa je my baby nak born. Cannot wait to see you my baby. Doakan hakak selamat deliver dan bersalin normal ye. Dan juga doakan hakak and baby selamat juga. Amin~~~

Melalui fasa menjadi ibu ni bukan 1 perkara mudah rupanya. Nampak macam senang tapi tidak ye wahai anda semua. Dengan hakak PJJ lagi dengan husband. Kadang pergi check-up sorang, jumpa doktor sorang. Sedih woooo ... jiwa tu kena kental. Tapi Allah tu dah aturkan kehidupan kita baik sekali jadi kita sama-samalah berdoa dan ingat Dia selalu. Hakak nervous gak ni al-maklum 1st experience. Oh jantina? Ehem team bapaknye hehehe.. Ok nanti hakak update lagi k. Ada macam-macam nak cerita tapi kita hold dulu ..hehehee...


Bye...

                                                                                                     the typewriter,
                                                                                             

Labels: ,

REVIEW : HAZZANA BOUTIQUE HOTEL SERI KEMBANGAN
Thursday, 17 November 2016 | 2comment

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Lama tak menulis kan. Ok la kita open diary untuk tulis hotel di Seri Kembangan ni.
Last time husband datang, so macam biasa kami ni nomad. Nak tidur je pikir kat mana ek sebab sharing bilik sewa dengan sis so agak payah dia nak stay kat rumah sewa tu.
Google and macam biasa guna booking.com area Cyberjaya semua da habis. Giler macam pisang goreng panas ek. Memang ramai cari hotel area sini lagi-lagi ada Tune Hotel yang murah lah sikit ratenye. Dah tak ada kena la search yang dekat. Search kat Dengkil tapi tak kenan pula so cari area Seri Kembangan. Ting jumpa yang murah sikit dan under budget. 

Hotel ni agak baru lah jugak. Interior dia memang wow! Cantik tapi maybe masa datang receptionist tu cam tak ada mood kot. Layan tak layan je.. Lantak la korang den nak bermalam ajo.. Hotel ni dekat dengan kedai makan siam. Hubby suka makan situ katanya sedap. For me Ok la .. tapi memang agak pemurahlah. Tomyam siap ada udang galah bagai and ketam.. mana nak cariii.. hehehehe..

Ok back to the hotel.. Pic as below:

Ni exactly pic our room. Memang sempit sikit berbaloi la dengan rege. Toilet luas syok!
Hubby minta yang ade tingkap tapi da lewat pun check in all is sold out. So tak sangka hehehe.. Ramai juga yang check in rupanya. Dalam semua lengkap siap ade coffee instant and hair dryer kot.
Internet thumbs up ..fast furious..


Ni rupa luar. Eh all picture ehsan google K tapi sebijik la gambarannye hehehe..
Ok la korang kalau nak cari yang selesa tapi bajet memang suggest this hotel.
K tata

P/S : Tak sabar nak beli laptop baruuu senang nak update blog pasni :(



                                                                                        the typewriter,
                                                                            

Labels: , ,

NEW PHASE : JOURNEY OF MUM TO BE
Thursday, 8 September 2016 | 0comment


اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi yang menciptakan seluruh alam.
14 June 2016 hari yang tak akan dilupakan. Tarikh ni keramat buat wanita yang ingin bergelar ibu seperti hakak. Perjalanan hidup hakak tak mudah macam orang lain. Masih lagi tinggal berasingan dengan suami bak kata orang sekarang PJJ "perhubungan jarak jauh" or "weekend husband and wife"...Huhuhu.. 

Tarikh tu hakak pergi scan untuk pengesahan kehamilan. SubhanaAllah terkejut dan sedih memula sebab kehidupan tak macam orang lain kan tapi lelama dah boleh accept cuma rasa nak cepat-cepat tinggal di sisi suami. Mula-mula buat pakai alat ujian kehamilan tu je. Beli dekat Watson Dpulze. Dah lama hakak nak beli tapi macam teragak-agak. Ada one time tu rasa cam loya gila kepala macam berputar tapi sedapkan hati tak kan lah preggy. End up pening tu datang melampau sangat so hakak decide belilah alat tu. Tak tahu pilih mana tapi akak pakai yang ini:


Nama brand pun sampai dah lupa dah hehehe.. At first nak beli yang clear blue tu tapi mahal gila kang negative sia-sia je. So beli je yang murah. Pagi tu nak pergi kerja dah siap everything lepas tu rasa berat sangat kepala ni. Bagi mesej kat leader EL so dalam hati tu nak buat test benda ni tapi husband pernah cakap kalau nak check nanti buat sama-sama. Disebabkan perasaan ingin tahu tu menebal hakak buat juga sendiri. Suspend gak nak tahu result. Hakak perati je warna tu bertukar lelama makin pekat jadi dua. Check manual kalau line 2 maknanya sah pregnant. Menggigil dan terus call husband menangis. Tak tahu tu menangis gembira ke takut...

Call of course husband a bit upset sebab dia kan suruh tunggu tapi isterinya ketegaq. So paksa gak dia datang and tengahari tu terus ke klinik swasta untuk check dan sahkan. Ok doctor mintak staff dia scan and sah mengandung tapi the baby look so small. Masa tu baru 5 weeks.. Macam gumpalan tanah lagi tak ada rupa semua. Husband rasa excited tapi hakak risau sebab kami kan dok jauh. Tapi dia kata ni rezeki kita. Bukan senang nak dapat. Betul itu hakak setuju!

Decide to proceed with current life tapi at same time try cari rumah sewa. Walaweh sedih gak rumah kebanyakan nya hakak tak mampu. Suami pun kerja kampung je dik non. So nak tak nak sabar je la.... Now usia kandungan dah 17 weeks. Alhamdulillah semoga sihat sentiasa baby ni da sempurna sifatnya. Kejap je masa tu berlalu sebenarnya. First trimester memang tak lalu makan now 2nd sampai berat naik mendadak pula.. So kena kawal lah pemakanan selepas ni..

Sekian nukilan hakak di dalam diari maya ni. Terima kasih semua...
XOXO





                                                                                                           the typewriter,
                                                                                              

Labels:

REVIEW : WP HOTEL KUALA LUMPUR WITH INFINITY POOL
Friday, 2 September 2016 | 0comment


اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Dah lama hakak tak menaipkan. Bukan busy sangat pun tapi tulah kehidupan ni macam tak ada masa lapang. Alhamdulillah rezeki Ramadhan iols disahkan mengandung. Yup 1st child. Nanti iols buat entry lain. Tu pun tak sempat nak cerita. Maklumlah busy muntah sokmo. Lagi 1 laptop rosak cam sakit hati jugak. Kena beli baru la gamaknya :P

Last weekend 28/8/16 iols pergilah sambut our 1s anniversary gitew...  Kelas tak nak sambut-sambut bagai? Hehehe.. Simbolik kasih sayang katanya..auch. Plan nak juga berjalan dengan bawak perut. Yelah at first iols hajak lah my husband ke cameron. Nak ke over the sea tabungan menipis so cuti-cuti dalam negara la dulu. Awak bukan orang kayo... Semua proposal di reject eh. Sakitnya tuh di sini. End up nak sangat bercuti dekat tapi ada pool. Search lah yang paling baik punya. Google-google, mostly range price RM300 above tapi hotel and residence tip top.. Lastly kita perasan 1 blogger ni ke WP Hotel Kuala Lumpur. Husband memang pernah pergi cuma tak pernah lah nak mandi kat pool dia. Ok now biar gambar berbicara ...


Toilet macam style tune hotel cuma luas sikit. Lengkap dengan hair dryer tapi kita punya cam rosak je.. k bye!


2 shower.. suka


Ruang macam tune hotel Cyberjaya. Agak limited tapi kemas dan siap arah kiblat.


TV in front of your bed jerr...


View dari room kitorang dapat tengok KLCC :P


Husband in front of the infinity pool... Tak boleh mandi malam..  Open/close 7:00 am until 7:00 pm.


So nice view kannn walaupun jauh..


KL Tower...


From our room walaupun tak indah mana hehehehe... But this is our city .. Kuala Lumpur


Lanje sekeping dua.. kata anniversary.. auch :P


Kalau dia da masuk serius orang lain semua keluar hahahaha...


Syok!


hola... :)


Mak buyung ke mak dugong tu hehehe.. 

Overall service hotel ok cuma masalah parking sikit. Kalau korang tabiatnya suka berjalan kaki ha sesuai bebenor. Park kat hotel siap2 pastu jalan kaki ke Sogo ke KLCC ke. Tapi hakak pregnant dek non memang tak lah nak jalan kaki. Limited parking space so kena parking area terbuka tempat lain .. Rate dalam RM5:00 per entry siang dan malam RM5:00 juga. Sila ambil dan simpan resit sebab boleh claim kat hotel. Kitorang lupa ambil resit malam huhu :( .. Lagi 1 kami request a bit decoration for our 1st anniversary tapi kan depa tak buat. Sedih je kalau camtu tak payah la column untuk extra request. Tapi dah selamat pun.. Tu je la.. Maybe kena direct call.. Ok la selamat membaca ... Daaa~~


                                                                                                     the typewrite,
                                                                                                   
                                                                                    

Labels: ,

REVIEW : TADOM HILL
Monday, 18 July 2016 | 2comment


اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Ok entry ni sepatutnya iols upload da lama dah sebab ianya sudah basik!
Ngerti?
Hehehehe..
Kami pergi on March ritu sempena farewell Cho san..so sad
my great assistant manager wanna quit from MIKI..
Macam biasa tukang organize is ME! so iols suggest ke Tadom Hill
Terletak di Banting, Selangor...
Best macam tempat adventure and outdoor sport tapi water based.
Actually tempat ni adalah kawasan tasik buatan tak silap tapi air jernih dan tak berbau
Penyelenggaraan sempurna, boleh buat BBQ dan fun la kalau pergi reramai..

Masuk per entry kena bayar RM 20 weekdays for adult, weekend RM23
No booking required tapi space hanya limited untuk 400 orang sekali masuk sahaja.

So malas membebel panjang jom iols sajikan mata korang dengan pic kami :)


Sampai awal.. With my husband. Open pukul 10:00 pagi sampai 10:00 malam..



With colleague Amy, Aryan 5 minutes & Wani 


Aktiviti air berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian eh? heehe...


Slinding xsilap tapi ni Tadom lain..price pun lain..


Cari port nak lepak dapat 1 pondok 



Jaket keselamatan disediakan...


Kami buat style potluck dan kumpul seorang RM10 untuk makanan. Overall satisfied dan berlobih-lobih. Kalau nak buat BBQ kena pay rental tak ingat lak berapo..






Masuk kena pakai golang ni heheheh...



#withmyhusband :P


Dio dulu menyelam... 


Abam bersedia untuk beraksi..







Seronok memasing...



My manager Shiroguchi san gigih nak tolong Amy naik chair rakit tu... Hehehe..



With Tee :).. Dulu we are one team now she move to admin me come back to data ..






Ada aje aksi dia..




Aryan comel :)



Ok berjaya dapatkan rakit panjang...


Den memulo tak nak turun tapi dipaksa gak! Aish.. Sebab tak pandai berenang :P



Comel semua dapat naik atas rakit..




Dapat 2nd rakit hehehe.. muatan penuh 


Makin tengari makin ramai orang. Tapi air tak panas walaupun sebenarnya cuaca terik sungguh tak rasa..




Sesi exchange gift :)



Yeay kami menang moto hahahaha...


Semua with their present :)



Happy birthday to me lalalala...


Cho san farewell cake...


Muko lotih..


Ni tempat terjun tiruk! Siap ade buaian laju-laju hehehe...



Last pic with Cho san.. Sayonara... huhu

Ok bye uols..




                                                                                                     the typewriter,
                                                                                        

Labels:


Older Post
The Tukang Tulis


HELLO PEEPS!!!:)
My name is Iera Lee
Daughter of Sir Abu Samah and Madam Zainab.
28 years old.
Blogging since 2010
The Key To The Life Of The Heart : lie in reflecting upon the Quran, being humble before Allah in secret, and leaving sins (Ibn Al Qayyim)


Diary About Stuff


Let's Stalker!

Follow @ieralee


My source!

Source : Mr Google
Own this blog : IERA LEE