Posts

REVIEW MOMMY : IDEA DOORGIFT AKIKAH & POTONG JAMBUL BABY AM

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Azad Mukhlis bin Ahmad Marzuki DOB : 31 January 2017
It quite long I am in silent mode. Still have to gained back my mood in writing this journal of my life. Indeed now my time turn ups and down because of my cutie pie Azad Mukhlis. How time flies so fast now he already 5 months so we gonna organize his "aqiqah and potong jambul". Your mommy now getting busy to find an idea for your doorgift. Event will be held at my MIL house so it will be not buaian berendoi or any pelamin mini but me still insist to have it. Oh so stubborn lady hehehe..
Wait why must I am writing in English? Hehehehe.. ok la kita berbahasa pula. Setelah 5 bulan baru lah boleh buat majlis Baby AM ye. OK senarai doorgift dalam kepala hotak your mommy ha. Kalau boleh nak berjimat la idea tu tapi doorgift tu cantik di mata sedap di telan hehehe :
1) Kacang 2) Biskut ice cream 3) Cookies 4) Brownies 5) Dodol (so tradition :) )
Plan with picture:
1) Simple a…

NEW PHASE : I AM A MOMMY NOW!

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Lamanye tah hupdate!!! Dah berbulan-bulan. Hari ni tak busy sikit boleh la nak mencelah. Alhamdulillah after post ritu sis da selamat delivered baby boy on 38weeks, 31 Jan 2017. It is not easy to for me at first tu pun terpaksa czer. Tapi pengalaman masing-masing tak sama. Ada dipermudahkan dan sebaliknya. Ianya satu pengalaman yang sangat berharga dan pengorbanan kita sebagai seorang isteri serta ibu. Let me share with you how the flow ... hehehe :)
28 Jan 2017 Malam tu lepas makan dah rasa macam sakit mengeras tapi bukan macam nak deliver. Orang kata macam contraction main-main. O wat lek wat peace heheheh..
29 Jan 2017 Pergi lawat baby Haris dekat Kuala Pilah. Friend suruh check dekat klinik ke hospital ke. Dah alang-alang house dia dekat dengan Hospital Kuala Pilah terus direct bahagian kecemasan dekat sana. Depa semua cakap me serah tengkuk. Mana tahu kan hehehe.. Sampai situ disebabkan kes mengandung, refer terus wad bahagian t…

NEW PHASE : 37WEEKS

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Lama dah tak update apa-apa... Sebab terlalu sibuk dengan tak dapat beli laptop this year ..sedih wooo company tak dapat bagi bonus tahun ni. Lepas bagi insentif yang celah gigi je. Husband cakap redha la sayang and belajarlah bersyukur..huhuhuh...
Alhamdulillah..Hakak tak sangka sangat dah berjaya mengharungi phase of mummy to be sehingga 3rd trimester. YaAllah dah 37weeks dan tunggu masa je my baby nak born. Cannot wait to see you my baby. Doakan hakak selamat deliver dan bersalin normal ye. Dan juga doakan hakak and baby selamat juga. Amin~~~
Melalui fasa menjadi ibu ni bukan 1 perkara mudah rupanya. Nampak macam senang tapi tidak ye wahai anda semua. Dengan hakak PJJ lagi dengan husband. Kadang pergi check-up sorang, jumpa doktor sorang. Sedih woooo ... jiwa tu kena kental. Tapi Allah tu dah aturkan kehidupan kita baik sekali jadi kita sama-samalah berdoa dan ingat Dia selalu. Hakak nervous gak ni al-maklum 1st experience. Oh j…

REVIEW : HAZZANA BOUTIQUE HOTEL SERI KEMBANGAN

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Lama tak menulis kan. Ok la kita open diary untuk tulis hotel di Seri Kembangan ni. Last time husband datang, so macam biasa kami ni nomad. Nak tidur je pikir kat mana ek sebab sharing bilik sewa dengan sis so agak payah dia nak stay kat rumah sewa tu. Google and macam biasa guna booking.com area Cyberjaya semua da habis. Giler macam pisang goreng panas ek. Memang ramai cari hotel area sini lagi-lagi ada Tune Hotel yang murah lah sikit ratenye. Dah tak ada kena la search yang dekat. Search kat Dengkil tapi tak kenan pula so cari area Seri Kembangan. Ting jumpa yang murah sikit dan under budget. 
Hotel ni agak baru lah jugak. Interior dia memang wow! Cantik tapi maybe masa datang receptionist tu cam tak ada mood kot. Layan tak layan je.. Lantak la korang den nak bermalam ajo.. Hotel ni dekat dengan kedai makan siam. Hubby suka makan situ katanya sedap. For me Ok la .. tapi memang agak pemurahlah. Tomyam siap ada udang galah bagai an…

NEW PHASE : JOURNEY OF MUM TO BE

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi yang menciptakan seluruh alam. 14 June 2016 hari yang tak akan dilupakan. Tarikh ni keramat buat wanita yang ingin bergelar ibu seperti hakak. Perjalanan hidup hakak tak mudah macam orang lain. Masih lagi tinggal berasingan dengan suami bak kata orang sekarang PJJ "perhubungan jarak jauh" or "weekend husband and wife"...Huhuhu.. 
Tarikh tu hakak pergi scan untuk pengesahan kehamilan. SubhanaAllah terkejut dan sedih memula sebab kehidupan tak macam orang lain kan tapi lelama dah boleh accept cuma rasa nak cepat-cepat tinggal di sisi suami. Mula-mula buat pakai alat ujian kehamilan tu je. Beli dekat Watson Dpulze. Dah lama hakak nak beli tapi macam teragak-agak. Ada one time tu rasa cam loya gila kepala macam berputar tapi sedapkan hati tak kan lah preggy. End up pening tu datang melampau sangat so hakak decide belilah alat tu. Tak tahu pilih mana tapi akak pakai yang ini:

Nama…

REVIEW : WP HOTEL KUALA LUMPUR WITH INFINITY POOL

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Dah lama hakak tak menaipkan. Bukan busy sangat pun tapi tulah kehidupan ni macam tak ada masa lapang. Alhamdulillah rezeki Ramadhan iols disahkan mengandung. Yup 1st child. Nanti iols buat entry lain. Tu pun tak sempat nak cerita. Maklumlah busy muntah sokmo. Lagi 1 laptop rosak cam sakit hati jugak. Kena beli baru la gamaknya :P
Last weekend 28/8/16 iols pergilah sambut our 1s anniversary gitew...  Kelas tak nak sambut-sambut bagai? Hehehe.. Simbolik kasih sayang katanya..auch. Plan nak juga berjalan dengan bawak perut. Yelah at first iols hajak lah my husband ke cameron. Nak ke over the sea tabungan menipis so cuti-cuti dalam negara la dulu. Awak bukan orang kayo... Semua proposal di reject eh. Sakitnya tuh di sini. End up nak sangat bercuti dekat tapi ada pool. Search lah yang paling baik punya. Google-google, mostly range price RM300 above tapi hotel and residence tip top.. Lastly kita perasan 1 blogger ni ke WP Hotel Kuala Lu…

REVIEW : TADOM HILL

Image
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Ok entry ni sepatutnya iols upload da lama dah sebab ianya sudah basik! Ngerti? Hehehehe.. Kami pergi on March ritu sempena farewell Cho san..so sad my great assistant manager wanna quit from MIKI.. Macam biasa tukang organize is ME! so iols suggest ke Tadom Hill Terletak di Banting, Selangor... Best macam tempat adventure and outdoor sport tapi water based. Actually tempat ni adalah kawasan tasik buatan tak silap tapi air jernih dan tak berbau Penyelenggaraan sempurna, boleh buat BBQ dan fun la kalau pergi reramai..
Masuk per entry kena bayar RM 20 weekdays for adult, weekend RM23 No booking required tapi space hanya limited untuk 400 orang sekali masuk sahaja.
So malas membebel panjang jom iols sajikan mata korang dengan pic kami :)

Sampai awal.. With my husband. Open pukul 10:00 pagi sampai 10:00 malam..


With colleague Amy, Aryan 5 minutes & Wani 

Aktiviti air berakit-rakit ke hulu, berenang-renang ke tepian eh? heehe...

Sli…