NEW PHASE : I AM A MOMMY NOW!

April 12, 2017 Iera Lee 0 Comments






اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Lamanye tah hupdate!!! Dah berbulan-bulan. Hari ni tak busy sikit boleh la nak mencelah. Alhamdulillah after post ritu sis da selamat delivered baby boy on 38weeks, 31 Jan 2017.
It is not easy to for me at first tu pun terpaksa czer. Tapi pengalaman masing-masing tak sama. Ada dipermudahkan dan sebaliknya. Ianya satu pengalaman yang sangat berharga dan pengorbanan kita sebagai seorang isteri serta ibu. Let me share with you how the flow ... hehehe :)

28 Jan 2017
Malam tu lepas makan dah rasa macam sakit mengeras tapi bukan macam nak deliver. Orang kata macam contraction main-main. O wat lek wat peace heheheh..

29 Jan 2017
Pergi lawat baby Haris dekat Kuala Pilah. Friend suruh check dekat klinik ke hospital ke. Dah alang-alang house dia dekat dengan Hospital Kuala Pilah terus direct bahagian kecemasan dekat sana. Depa semua cakap me serah tengkuk. Mana tahu kan hehehe.. Sampai situ disebabkan kes mengandung, refer terus wad bahagian tu. OK mula-mula ujian air kencing and check tekanan darah, all OK. Lepas tu check heartbeat baby. All fine also.. Then nak check bukaan pula. Allah malu doc lelaki nak seluk kan. Request doc perempuan tapi semua busy huhuhu.. Terpaksalah redha. Dah la husband tak boleh masuk and check. Doc tu check kata bukaan 2cm me rasa OMG! I nak bersalin dah ke sebab baru 38 weeks and tak rasa sakit sangat. Then rupanya ade second check by real doc sebab yang first tu doc pelatih. Hampagas.. Sekali doc tu seluk till bleeding. Sakit betul tapi terpaksa tahan. No bukaan she said and marah doc laki tu macam mana u check ade bukaan. Check overall, baby too big loooo... Almost 3.8kg for me yang petite and oligo aka air ketuban pun kurang. Tinggal 1cm je padahal check kk ade lagi 8cm 1 week ago. Kena tahan wad tapi me pula on rotation work 30 Jan, so siap request tak nak dan dapat jawapan simple "Kami tak kisah tapi puan pentingkan nyawa atau kerja?" Pergh sentap mak disitu hahahahaa... Tapi itu belum sah betul-betul. Kena tunggu pakar check malamnye pula. Ok da kena admit ward cakap kat husband walaupun tak sakit and due jauh lagi 11 Feb tapi sebab ketuban kurang kena juga masuk. Nasib da ready barang sikit-sikit. Malam tu pakar datang dengan seramai nye doc pelatih. Hawau.. Kena masuk lagi bilik pemeriksaan. Kali ni seluk depan ramai-ramai doc pelatih. Dah rasa kau macam bahan ujikaji. Malu toksah cerita la ye dak. Dengan terkangkang nye huhuhu tapi if not camne dorang nak belajar. True tak ada bukaan, baby too big and oligo kurang. Kena advise bersalin segera. Pang! 1 big news yang tak disangka.

30 Jan 2017
Relax2 dekat hospital. Katil sebelah baru lepas bersalin secara normal. Baby so cute and duduk dengan semua yang induce. Ade sakit ade yang wat rilex wat peace. Lepas join kelas perahan susu and so on, pakar lain pula datang. Bincang nak bersalin normal atau czer. Both ade komplikasi tapi nak persetujuan suami juga sebab kena sign paper kan. Ok tunggu ler husband datang and dia nak normal. Pakar datang lagi explain dekat suami pula. If normal can but once baby head da stuck maybe mereka terpaksa patahkan tangan untuk keluar kebetulan me pun tak ada jalan lagi. So if induce baby pun boleh lemas sebab big for me. Siapa sanggupkan kau da bawa dia 9 months tetiba cacat pula anggotanya. Czer komplikasi dekat mak. Discuss punya discuss ok husband setuju czer and imagine tomorrownye kena operate. OMG!!! Tak ready lagi dari segi mental dan fizikal. Kena puasa start 10.00 pm.

31 Jan 2017
Suppose me dulu operate at 8.00 am tapi disebabkan akak katil sebelah tumpah darah yang banyak terpaksa handle dia dulu. Tunggu punya tunggu dengan puasa lagi, 12:30 tolak masuk labor room. Sayangnye if czer husband tak boleh tengok. Kena bius separuh. Pucat muka iols sebab first time kan kena operate. Boleh dengar segedebuk baby keluar. Allahuakbar hebat kuasa Allah kan. Lepas tu tolak masuk wad biasa tapi kena puasa lagi 6jam. Then around 7.00 pm nurse datang untuk tukar pad everything and complication start. Me bleeding to much then rescue come over with the specialist. Kena tekan dekat perut with no bius. Imagine what I feel. At first boleh tahan lagi tapi makin lama makin sakit. Dah sampai sebut Allahuakbar and pakar cakap too many darah beku nanti rahim tak mengecut. Me kehilangan darah yang banyak so kena tolak masuk ICW balik baru lah dorang bius. Masa tu memang muka cam mayat. Me haus sangat-sangat. Actually tak boleh minum tapi doc bagi excuse sebab kesian. Dah lama sangat puasakan. Minum tak hengat tau! Allah je yang tahu nikmat air tu macam mana. Masuk 2 paket darah. Esoknye pindah wad biasa sebab dah makin ok and discharged lepas 2 hari dekat hospital. Allahamdulillah now getting better tapi berjaga-jaga juga. Baby pun sihat. Next time share pic dia pula :P....

xoxo


                                                                                            the typewriter,
                                                                              

You Might Also Like

0 comments: