RESIPI SUSHI HANDMADE ♥ ♥ ♥




Salam..hi my maya diary...http://www.emocutez.com
and don't forget to wish Morning as well...
hari ini nak kongsi tentang sushi..http://www.emocutez.com
nyum-nyum..
sesedap namanya..
tapi bagi mereka yang sukalah kan...
for me sushi ini ada kebaikkannya yang tersendiri...
lagi pun semua berasaskan nasi dan makanan yang berzat...
cuma bezanya nasi dia macam pulut then melekit-lekit and pendek bulat-bulat...
semalam me pergi jusco
tiba-tiba teringin gila nak buat...
tengok dalam internet senang sahaja caranya...
so me mulakan misi mencari bahan-bahan..
alang-alang nak berbuka puasa kan..huhu
tapi sempat juga bergaduh dengan pengarang jantung I..http://www.emocutez.comhuhu
nak buat macam mana minat masing-masing berbeza..
itulah keistimewaan manusia...
ok kita start senaraikan bahan-bahan buat sushi ye...
-
-
-
1) Seaweed aka rumpai laut (benda paling wajib kena ada)
2) Beras buat sushi (me guna brand SUMO)
3) Tikar buluh aka bamboo mat (boleh guna yang starter kit tapi mahal sikit lah..semalam rembat sahaja..cik abang dah bising...huhu T_T http://www.emocutez.com)
4) Mayonis
5) Timun / tuna / telur / crab stick (ketam)
6) Cuka
7) Garam
8) Gula
9) Kicap soya
10) Wasabi

Ok itu senarai bahan-bahannya..now cara-cara buat pula...
_
_
_
1) Masak beras macam biasa macam masak nasi selalu tu lah..tak tahu kat belakang plastik beras tu ada cara-cara sukat air dan sebagainya.
2) Bila beras dah menjadi nasi...letak dalam bekas dan biarkan dalam 10minit.
3) Sambil-sambil tunggu nasi sejuk, potong timun memanjang dan petak, kalau guna crab stick belah dua, sayur nak letak pun boleh..guna salad...potong memanjang...lagi kalau nak guna telur, perlu kacau macam nak buat telur dadar then goreng, selepas itu potong memanjang juga.
4) Semasa nasi dah sejuk sikit, gaul dengan garam, gula dan cuka secukup rasa. Rasalah dulu, kot-kot tak sedap ke nanti..hehehehe.
5) Langkah seterusnya, ambil bamboo mat aka tikar buluh dan letakkan seaweed atasnya.
6) Lepas itu, letak nasi atas seaweed tersebut dan letak mayonis pula.
7) Yang part letak bahan-bahan ni, terpulang pada selera masing-masing sama ada nak letak timun dengan crab stick atau tuna atau telur dengan crab stick and timun.
8) Dah letak semua bahan-bahan tersebut, gulung guna bamboo mat. Basahkan sedikit hujung seaweed supaya dia melekat.
9) Lepas itu, dah boleh potong dan pastikan guna pisau yang tajam tau!
10) Done and ready to ngap!Hehehe...http://www.emocutez.com

tara...http://www.emocutez.com
inilah hasilnya..sorry lupa nak save picture satu-satu so tak dapat nak tunjuk step-step dengan gambar..
semoga korang fahamlah ye..
lagipun senang untuk rujukan me juga..


ok lah nanti kita update DIY me lagi ye...
daaaa~~ http://www.emocutez.com 

                                                                                                        the typewriter,
                                                                                                   

Comments

dhiashahida said…
t da blh bkk kedai sushi..kan3..:)
sll tgk org bt bnda ni kat tb jer..huhuhu
Iera Lee said…
haruslah..hehehe..macam ada je orang nak beli ek..buat la..senang je..:)
unsecretostory said…
aten xlalu nak makan sangat tapi kalaw adek2 beradek dengan kawan2 selalu ajak makan shushi nie . Layan jeaa . hehee :D
Iera Lee said…
sedap la...buat sendiri lagi baik..hehehe
thanks share resepi nie..
hihi~.. ^_^
Iera Lee said…
u most welcome dear~~=)
Fiza Suhaimi said…
fiza tak suka makan sushi tapi fiza suka tengok sushi.. nampak comel sangat.. hehehe.. thanks dear for the sharing.. ^^
fadz said…
kt mna ada jual bamboo mat 2?
Iera Lee said…
@fiza: rasa dye macam nasi je dear..hehehe
@fadz: ada dekat jusco xpun pergi mana2 DIY shop..mesti ade..rm1.00 je..^^
hainom OKje said…
Dah boleh meniaga sushi ni.... meh hantar umah OKje 10 he..he..
Azira Abu Samah said…
@hainom: boleh je....lalala..ehhehe

Popular posts from this blog

REVIEW BRIDE TO BE : BUTIK PENGANTIN BAHAU DAN SERTING

REVIEW BRIDE TO BE : SENARAI KLINIK KESIHATAN UJIAN HIV & BORANG NIKAH

REVIEW BRIDE TO BE : CINCIN LELAKI